De 2 första veckorna i skolan

#verkstadshygien #lergods #glätta #svartbränning

Som jag hade väntat på den tjugonde augusti och så plötsligt var det dags.

Fin start med vår lärare Anna https://www.instagram.com/nordlingkeramik/ och 14 i klassen i blandade åldrar, från olika ställen i Sverige och Tyskland och med ingen, någon och en hel del erfarenhet av lera (Ylva, Alba, Miranda-Moon, Tuuva, Tyra, Stina, Frieda, Joel, Hedda, Malin, Anna, Rakel, Erica, Vera).

Vi började med lite historia och den keramiska tidslinjen http://www.visual-arts-cork.com/pottery-timeline.htm

Lera har ingen entydig kemisk formel men Al₂O₃ + 2SiO₂ + 2H₂O representerar komponenter i lera. Al₂O₃: Aluminiumoxid + SiO₂: Kiseldioxid + H₂O: Vatten.

Man bör känna till Venus från Dolní Věstonice som är 11,1 cm hög och 4,3 cm som bredast, hon är tillverkad av lera som uppvärmts vid förhållandevis låg temperatur. Den dateras till omkring 25 000–29 000 år före Kristus. Den tillhör, tillsammans med några få andra artefakter från närbelägna fyndplatser, de äldsta kända keramikfynden i världen och är föregångare till keramik som eldats i ugn. https://sv.wikipedia.org/wiki/Venus_fr%C3%A5n_Doln%C3%AD_V%C4%9Bstonice

Vi kommer att jobba med lergods1 fram till höstlovet och prova svartbränning2 och vår uppgift är att under de 2 första veckorna ringla och/eller tumma:

Skapa ett föremål om max 20x20cm som tar inspiration från den tidiga keramiken. Arbeta med en form och ornament som tar inspiration från nordisk järnålder – vikingatid.
Här valde jag att ringla ett krus och låta ytan vara ruffig. Jag tränade på att bredda formen och sedan smalna av den.

Skapa ett föremål om max 20×20 cm där du berättar någonting om din historiska tidslinje. Den här uppgiften var svårare eftersom jag inte riktigt kom på något trots att vi gjorde en inspirationsövning. Men till slut var det ändå böljande former som växte fram när jag ringlade. Jag valde att glätta ytan (göra blank) och har ägnat mycket tid åt det med sked, sten, sämskskinn, och stålsugrör.

Som komplement till ovan böljande form gjorde jag en mer rak, vass form.

1 Lergods bränns i lägre temperaturer, runt 1000°C och sintrar inte (sintra betyder att leran smälter samman och blir helt vattentät). Lergods behöver glaseras för att bli vattentät.

2 Svartbränning betyder att bränna i en syrefattig grop där temperaturen når 800°C – 900°C https://se.pinterest.com/ANordling/grebbestad-keramik/svartbr%C3%A4nning/