Alice Andrews

Borgerliga intressen men hjärtat till vänster. Välkommen till min högst osporadiska blogg.



  • Some pics

    Igår på väg till Gabi, Luca & Luana

    Lägenhetskomplexen där de bor

    Igår morse bredvid den bästa ryggen jag vet

    I förrgår när vi kom fram. Vi var tvungna att hänga upp alla kläder vi haft på oss pga det bestämde sig att STÖRT-regna precis när vi klev ur bussen och skulle hitta en taxi till lägenheten. Vi blev helt genomblöta

    I Valizas

    Tacos hos Alvaro och Bea

    På marknaden i La Paloma

    Bea och Alvaro

    I kliché-bussen på väg till “hippie”-byn

    Sebbe laddar sin telefon med solcells-laddare :)))

    Ett gölligt hotell i “hippie”-byn

    Sjölejons-kolonin i “hippie”-byn

    “Hippie”-byn Cabo Polonion

     

    //ALiCE med ICE

     

     



  • En el bus a Montevideo

    ¡Hola mis amigos, estamos llendo a Montevideo!  Yeees nu sitter vi på coche 4 på väg till huvudstaden, woop! Sorgligt/tråkigt att lämna Alvaro, Bea, Luana och inte minst de små valparna såklart. Men det ska också bli kul att ta nästa etapp på resan, se Montevideo (där vi måste vara försiktigare än här i La Paloma och inte tex ta upp mobilen på gatan hur som helst osv), och träffa Sebbes faster Gabi och hans kusiner Lucca och Luana (nr 2). Vi ska bo i lägenheten som Alvaro praktiskt nog inte hunnit sälja än, så det är ju bra 🙂 

    Idag har vi bara hängt hemma och chillat. Jag och Sebbe spelade ett segt men jämnt och dynamiskt parti hive och jag vann!!! Mycket stolt. Jag vågar knappt spela det med Sebbe för av nån anledning är det extremt viktigt för mig att vinna över honom? Haha. Får hjärtklappning så fort vi börjar spela. Men hittills har vi vunnit två gånger var, yezbox. Rekommenderar för övrigt spelet! Liknar schack, ett tvåpersonsspel som går snabbt att lära sig och förstå men som till skillnad från schack inte kräver ett bräde och således är bra att ha med på resa 🙂

    Asså, kommer sakna los perritos så mycket va! Jag grew fond of de små liven <3 Imorse följde de fyra favoriterna Chica, Ludde, Hudproblem och Hyena (alltså OBS att namnen är rätt oseriösa…) med till stranden när vi morgonbadade och de var så SÖTA när de sprang över sanddynerna, DÖR. 

    En bild tagen på första försöket därav den icke-existerande fotogeniken. :)) Puss och kram från en buss i Uruguay, imorgon uppdaterar jag från Montevideo

    Update: ingen bild pga dåligt internet. Använd fantasin

    //ALiCE med ICE


    One response to “En el bus a Montevideo”

    1. Mami Avatar
      Mami

      …jag försöker..


  • Valizas

    Igår (lördag) skulle vi till Punta del Diablo på dagsutflykt (två timmars busstur från La Paloma). Vi har nämligen insett att det är väldigt dyrt att bo här i Uruguay, inte bara i Cabo Polonio. Vi spanade in hostelet mittemot la feria (marknaden) här i La Paloma bara för skojs skull, och där kostade ett dubbelrum 92 dollar och en plats i en sovsal 22. Alltså rena rånet! Så ja, dagsutflykt alltså, så vi kunde sova hos Alvaro och Bea. 

    Vi skulle alltså till Punta del Diablo men vi hamnade i Valizas. Vi köpte biljetter på busstationen (tyvärr fanns inga sittplatser utan vi skulle få stå, här fyller de bussarna tills de är fyllda, bokstavligt talat) (men det är bra bussar med wi-fi och grejer!) till uttänkt mål, hittade ej bussen vi skulle med, frågade en busschaufför som sa att “jamen åk med mig”. Således hoppade vi på en annan buss som tydligen också skulle till Punta del diablo. Dessutom fanns det sittplatser på denna, ja det var privatskjuts på slutet, win-win. 

    Men så kom vi till Valizas (ungefär hälften av vägen) där vi var tvungna att hoppa av och där bussen vi skulle åkt med från början skulle plocka upp oss? Efter ungefär en kvart utan att bussen dök upp gav vi dock upp och bestämde att vi skulle hänga i Valizas istället, för det verkade trevligt också. Många unga människor på busstationen så det bådade gott. 

    Vi hängde på stranden nån timme eller två, (30-faktors solkräm på, duktigt duktigt, inga brännskador so far), käkade lunch på ett ställe som var sjukt långsamma, tittade på byn en stund och hängde i skuggan (pga det är varmt i dessa dagar) och sen tog vi bussen tillbaka igen vid halv sex, inte fy skam 🙂

    Idag (söndag) har vi hittills bara hängt hemma i huset, vår sista hela dag i La Paloma. Hunnit bada två gånger för det är som sagt en rejäl värmebölja, och havet var lugnare än någonsin (brukar vara rejäla vågor och strömmar). Ikväll kanske vi åker med Bea och Alvaro till la feria och käkar deras tacos och dricker caipiriña eftersom det är vår sista kväll här. Imorgon åker vi till Montevideo är planen! 🙂 

    //ALiCE med ICE


    One response to “Valizas”

    1. Mami Avatar
      Mami

      Äventyr


  • Cabo Polonio 

    Så vår lilla utflykt blev lite kortare än vad vi tänkt. Faktum är att vi åker tillbaka till ranchen i La Paloma redan nu samma dag. Tanken var att vi skulle hänga i hippie-byn Cabo Polonio ett par dagar och det började ganska bra. Som en äkta hippie-kliché fick vi skjuts av några argentinska musiker-vänner till Alvaro och Bea som åker omkring i en graffiti-smyckad husbuss och spelar musik. Vi delade baksätet med en annan hitch-hiker från Argentina och parets hund. Och skumpade gatan fram till ljudet av reggae. Så de släppte oss vid bussterminalen till Cabo Polonio (en resa på ca en timme från La Paloma) varifrån alla köpte inträde till nationalparken (ca 70 spänn) i vilket det ingick fyrhjulsdriven lastbilsbussfärd genom skogen och över sanddynerna till själva byn då inga riktiga vägar finns.

    Och visst var det en hippie-by! I alla fall i bemärkelsen att husen var små färgglada skjul målade med blommor och blad och regnbågsränder, att växter slingrade sig in mellan restaurangborden, att folk var klädda i långa kjolar, fransar, fjäderörhängen och andra hippie-attiraljer à Coachella (eller Woodstock om en så vill) och att restaurangen vi åt på odlade marijuana-plantor i den tillhörande kryddträdgården. Men det var definitivt inte en hippie-stad ur ekonomisk bemärkelse, fan hippies ska väl erbjuda en en plats att slagga på for free typ? Nej, här kostade en bädd i ett icke-luftkonditionerat åttabädds-hostelrum 1700 pesos per person och natt (ca 570 kr) vilket är helt jäkla orimligt orimligt. Det får en ju typ en hotellnatt på Scandic för i Sverige (tror jag? Har aldrig betalat en hotellvistelse på Scandic själv…). Vi frågade vidare efter sängplats men det var antingen fullt eller helt åt helskotta dyrt. En snubbe skulle ha 2000 pesos (ca 700 kr) för att vi skulle få sova 1 (!!) natt i hans kvava varma tvåmansTÄLT (!!!!). Vi ba: näe. Ett alternativ hade ju såklart varit att festa oss redlösa (det är säkert ypperligt nattliv i Cabo Polonio) och sedan däcka på stranden till tidigt nästa morgon då vi antagligen skulle vakna av solen och lida av vätskebrist, men vi valde att käka lunch, dela på en öl (här säljer de öl i enlitersflaskor, mycket gemytligt) och sedan ta en kort promenad genom marknaden. Vi hann även med att spana in den enorma sjölejon-kolonin som Cabo Polonio-udden (förutom hippies och uppenbarligen snorrika turister) hyser. Det var faktiskt riktigt coolt! Och roligt att se äkta real life    livs levande sjölejon då vi tidigare bara sett döda uppspolade på stranden (från kusten här är det ingenting förutom hav fram till Sydpolen så både det ena och andra kan tydligen spolas upp).

    Så ja, hör sitter vi på bussen hem tillbaka till La Paloma och ska käka tacos och dricka caipiriña hos Álvaro och Bea på marknaden. Blir fint det med. 🙂

    //ALiCE med ICE



  • Moments of Uruguay

    Yaaay jag har återförenats med min väska!!! Så det är ju bra :)))) Vi är fortfarande kvar hos Alvaro i La Paloma men imorgon åker vi vidare till en hippie-by, vi lämnar bagage hos Alvaro och reser lätt och är borta en vecka ungefär. Blir kul! Här kommer lite pics från de senaste dagarna:

    Seb och Don Gato (“Herr Katt”) + lite valpar som inte syns så bra

    Jag och en massa djur <3 <3 <3 Vi har förresten gett alla valparna namn. Hyena (han ser ut som en hyena), Sand (han är sand-färgad), Ludde (han är långhårig och luddig), Semifluff (han är halv-långhårig och alltså semifluffig ijämförelse med Ludde), Chica (hon är den enda tjejen), Gandalf (han har en stor vit fläck under hakan) och Hudproblem (han har lite kala hudfläckar)

    Diskar

    Hund-och-katt-gos

    Nyårsaftons-eftermiddag på taket

    Alvaros koj-hus

    Vägen till stranden

    Gullig

    Valparna anfaller

    Ingen elektricitet så det är väldigt mörkt på kvällarna

     

    Hasta luego

    //ALiCE med ICE



  • Feliz año 

    Woow det verkar som våra väskor till slut är på väg åt rätt håll! ….skrev jag igår. Och det var dom ju. En åtminstone. Fyra nätter senare och många telefonsamtal från världens bästa mammor (#momsunitedagainstiberia), hundra olika besked (en väska är funnen, den andra borta, båda är i Berlin, båda är i Madrid, en är i Miami, båda är i Miami…) så ankom de till Montevideos flygplats igår och skulle sen dyka upp i La Paloma på eftermiddagen, problemet var bara att det var bara en väska som dök upp (Sebbes). Sicka nötter. Bussbolaget har strulat till det och släppte tydligen av väskan 13 mil för tidigt. Eller nåt. Förhoppningsvis (cross all fingers) ska den komma till La Paloma på måndag. Så segt. Men Sebbe har iallafall fått sin väska, och det är ju skitbra. Det som är dåligt med det är att det inte är min väska, haha.

    Ahja, gott nytt år på er gott folk! Hoppas ni hade en bra nyår. Vi hade en ytterst opretentiös en där vi lagade en god pastamiddag på gasspisen, drack rödvin, kollade på stjärnorna, och gick ner till stranden varifrån en kunde se La Paloma och alla dess fyrverkerier på avstånd. Fint var det! 

    Just nu sitter jag på Ancap som är ett ställe inne i La Paloma där dom har både wi-fi (väldigt dåligt dock) och eluttag ute. Vilket ju är nice. Sebbes pappa skulle in till stan och handla lite och fixa med sitt matstånd inför imorgon då marknaden öppnar för sommarsäsongen, så jag följde med för att kunna wi-fi:a lite :))) Och har haft en hel (nåja, med tankepauser) konversation med en jag sitter bredvid, och lyckats förmedla att jag är från Sverige, reser inte ensam utan med min pojkvän men han är hemma med en resaca idag, att vi ska resa vidare mot Iguazufallen sen, att Sverige är med i EU men har inte euro samt att parasollet är sönder. Och fått reda på att han är från Argentina, reser själv, firade nyår på Punta del Este med andra argentinare, att maten var asdyr där samt att han började resa 10 dec. Tänka sig, det går framåt med spanskan!!!! :))))

    //ALiCE med ICE

    Gott nytt år på er! 


    One response to “Feliz año ”

    1. Mami Avatar
      Mami

      God fortsättning, idag håller vi tummarna för att väskan kommer.


  • Uruguay

    Det är så vackert här!!!! Från busstationen i La Paloma till ranchen där Alvaro och hans sambo och sambons dotter bor om somrarna, log jag exakt hela vägen när vi blev hämtade på motorcyklar igår. Kunde inte sluta le pga vi var äntligen framme, det var så varmt oxh skönt, vinden i håret, så himla fint landskap och små gulliga hippie-hus med egna namn länga med grusvägen. Och stranden sen. Fantastisk. Nästan helt öde så vi har badat nakna de gånger vi badat (badkläderna i vårt bagage är ju kvar i Madrid…). Så glad att vara här och bara stressa ner och njuta av värme, sol, öl i solen, promenader på stranden, ledighet, världens bästa Sebastian och att få vara i Uruguay. Och så finns det åtta (!!!) hundvalpar också. Omg.

    Alvaro med mc:n igår

    //ALiCE med ICE


    One response to “Uruguay”

    1. Mami Avatar
      Mami

      Det ser härligt ut och så söta hundvalpar.


  • Finalmente estamos en Uruguay!

    Hola mis amigos! Nu är vi i Uruguy 🙂 Flygningen från Madrid gick smärtfritt. Vi hamnade på mittensätena på en mittenrad med två personer på varsin sida oss så det var ju lite oskönt men efter en mycket fattig helvegetarisk middag (vad servera veganer? Vi tar bort köttet bara!) sov vi igenom flygningen och när vi vaknade var det bara fyra timmar kvar. Kollade på Australia som är tre timmar så vips var vi framme sen! 

    Sen hade vi lite mindre flyt eftersom våra väskor aldrig kom på babagebandet… Bortslarvade någonstans på vägen. Så det suger ju. Men nästa plan från Madrid hit till Montevideo kommer iövermorgon så vi får leva på vårt handbagage (tur vi packade ner kläder) till den 29e (förhoppningsvis) men det ska vi nog klara. 

    Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på en buss som ska ta oss till La Paloma där Sebbes pappa Alvaro bor. Det verkar nämligen som att vi kan få väskorna till La Paloma så slipper vi stanna här och vänta i två dagar. Vi har just käkat en ovegansk frulle bestående av toast med smält ost och en kaffe på det. Jag beställde: “Es posible tener el tostado solo con queso?” (fanns bara med skinka och shit, men det var möjligt att få med bara ost). “Bueno, dos tostados con queso y un café.” “Aquí o a llevar?” “A llevar por favor”. Kände mig mycket stolt 🙂

    Här sitter vi nyätna. Ska skriva till If och fråga om jag kan få försäkringscash för två dagar försenat bagage. Ni kommer nog inte höra härifrån på ett tag eftersom jag ej kommer ha internet. Hasta luego

    //ALiCE med ICE



  • Veganskt julbord

    Såhär fint var vårt julbord idag! Jag hade lagat massa veganmat. Blev så gott! Gräddstuvade “kött”bullar, morots”lax”, grönkålssallad med apelsin och karamelliserade valnötter, saffransfalafel med tahinidressing, aubergine”sill” och jul”skinka”.

    Grönkålssallad med apelsin och karamelliserade valnötter (inspo från Matdériven)

    Ingredienser
    Ca 400 g grönkål
    2 (1 apelsin zest & juice, 1 apelsin dekoration)
    1 dl virgin olivolja
    1/2 dl äppelcidervinäger/vitvinsvinäger
    2 tsk dijonsenap
    Flingsalt
    25-50 g färsk dill grovt hackat
    100 g valnötter
    1 msk agavesirap

    How to?
    Dra bort stjälkarna från grönkålen och skölj. Blanda apelsinzest, apelsinjuice, olja, vinäger, senap och lite flingsalt i en skål. Häll över grönkålen + tillsätt dillen i en stor serveringsskål. Låt dra minst 30 min. Rosta valnötterna i torr panna på ganska hög värme ett par minuter, sänk sen värmen och tillsätt agave och lite flingsalt. Låt svalna. Vid servering, rör runt salladen och dekorera med valnötter och apelsinskivor.

    Auberginesenaps”sill”

    Ingredienser
    1 liten aubergine
    2 dl senap (gärna olika sorter tex dijon och skånsk)
    1 1/2 dl rårörsocker
    2 tsk vitvinsvinäger
    1 dl olja
    1 dl hackad dill
    1 dl hackad purjolök

    How to?
    Skala och skiva en aubergine i lagom sill-kuber. Förväll (dvs koka i vatten) i 5-10 min (se tilla tt den ej blir för lös och sladdrig). Låt svalna. Blanda socker, senap, vinäger och olja (droppa i försiktigt) i en skål. Blanda i hackad dill, hackad purjolök och auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i stor glasburk och ställ in i kylen till servering. Håller minst en vecka.

    Morots”lax”

    Ingredienser
    400 g morötter (gärna stora/breda)
    2 dl grovsalt
    25-50 g dill
    1 msk ättika
    2 msk rårörsocker
    3 msk hett vatten
    1 tsk rökt paprikapulver
    1 tsk senapsfrö

    How to?
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg morötterna tätt på en bädd av grovsalt och baka i ugnsform i ca 40 min eller tills morötterna är al dente (det skall gå att skära igenom dem lätt). Ta ut och låt svalna. Blanda alla ingredienser för lagen och låt svalna. Lägg morötter + lag i en plastpåse och förslut ordentligt, med så lite luft som möjligt. Låt dra i kylen ett par timmar, gärna över natten. Vid servering, skiva morötterna tunt, lägg upp på fat, dekorera med färsk dill och/eller lagen. Obs! Smakar inte fisk men en får känslan av gravad lax i alla fall, och det är trevligt med något kallt som brytning till tex de gräddstuvade “kött”bullarna.

    Jul”skinka”

    Ingredienser
    1 medelstor kålrot (vi hittade inte kålrot i Wien så det fick bli två stora sötpotatisar istället…)
    2 msk sötstark senap
    1 msk agavesirap
    2 msk polenta
    1/2 msk torkad rosmarin
    Salt och peppar
    Hela nejlikor

    How to?
    Sätt ugnen på 175 grader. Dela kålroten på mitten. Skala och skär små snitt på ovansidan, ca 1/2 cm djupa. Blanda ihop ingredienserna till griljeringen och bred på ovansidan av kålrotshalvorna. Sätt i nejlikorna (kan behövas göras efter en liten stund i ugnen om kålroten är för hård rå). Grädda i mitten av ugnen 60-70 min eller till bra konsistens (skivbar), testa med potatissticka så den är mjuk i mitten. Servera direkt eller låt svalna och servera kall.

    Gräddstuvade “kött”bullar (recept från Jävligt gott)

    Ingredienser
    325 g Anamma vegofärs
    1,5 dl ströbröd
    1,5 msk potatismjöl
    5 dl havregrädde Oatley
    Eventuellt vatten
    1 gul lök
    3 msk grönsaksfond
    2 msk kinesisk soja
    Kryddpeppar
    Smör/olja för stekning (veganskt såklart)

    How to?
    Hacka lök fint och stek i smör/olja. I med färs och peppar. Blanda 1 dl grädde, 1 msk soja och 1,5 msk fond i en skål och häll sedan med färsen. Stek ett par minuter så det gojsar ihop sig. Spä ev. med vatten om det blir för torrt. Ta färsen från värmen. Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl grädde i en bunke och låt dra någon minut. Ha ner färsen och rör om rejält. Tillsätt mer grädde och/eller vatten om det blir för torrt och mer ströbröd om det blir för blött. Smaka av med salt och peppar. Handrulla “kött”bullar. Stek dem på hög värme i massa olja/smör (obs viktigt med hög värme i början så de får en fast yta) ca 10 min. Ha sedan lägre värme och blanda sen resten av sås-ingredienserna som bullarna skall stuvas i; 3 dl havregrädde, 1,5 msk grönsaksfond, 1 msk kinesisk soja; för sig själva och sen i pannan för att bullarna skall stuvas i gräddsåsen. Servera direkt, gärna med rårörda lingon eller vegansk gelé.

    Saffransfalafel med tahinidressing (Green Kitchen Stories)

    Ingredienser saffransfalafel
    1 dl solrosfrön
    Ca 2-3 dl färdigkokta kikärter
    1 liten lök, hackad
    2 vitlöksklyftor, hackade
    3 msk olivolja
    2 msk citronsaft
    1 msk bovetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 pkt saffran

    Ingredienser tahinidressing
    4 msk tahini
    4 msk apelsinjuice
    1 pressad vitlök
    1/2 dl naturell sojayoghurt
    Salt och peppar
    1 tsk agavesirap

    How to?
    Ugn 200 grader. Mixa solrosfröna. Addera kikärtorna, hackad lök, hackad vitlök, olivolja, citronsaft, mjöl, bakpulver och saffran. Mixa till formbar konsistens. Forma falafels och placera på ugnsplåt. Grädda i ugnen i ca 15 min, vänd gärna runt ett par gånger. Går även att fritera i olja såklart men det kräver lite mer arbetsinsats. Till dressingen, blanda ba allt och smaka av med salt och peppar!

    Det var allt det, tror jag. Var sååå gott alltihop! Mitt första helveganska julbord faktiskt. Förra året var vi ju i Malaysia och det var inte mycket till julbord, och året innan det… vad gjorde jag då? Då åt jag nog halvveganskt, fast inte resten av familjen då. Så kul att de ville käka veganskt också, och kul att laga god vegansk mat till dem. 🙂 Greetings from Vienna

    //ALiCE med ICE


    One response to “Veganskt julbord”

    1. Mami Avatar
      Mami

      Allt var fantastiskt gott. Tack.

Om mig

En (snart) trettioårig person med (snart) tjugo års (!) bloggkarriär, som nuförtiden mest upprätthåller bloggandet för min egen nostalgis skull, men du är förstås välkommen att hänga på. Skriver mest om kultur jag konsumerar, men även om min vardag, politik och annat smått och gott. Borgerliga intressen – god mat och vin, vackra tavlor, klassisk litteratur och dyra sporter – med hjärtat på rätt ställe (d.v.s. vänster).

Kategorier

Arkiv