Alice Andrews

Borgerliga intressen men hjärtat till vänster. Välkommen till min högst osporadiska blogg.



Juli 2024

Hur var juli?

Juli var ganska arbetsam, då jag grejat mycket med huset och med trädgården. Men jag har förstås också hunnit med en del annat. Så arbetsam är nog det ord som beskriver juli bäst ändå!

Plantering av buskar och träd…
Jag har t.ex. planterat björnbärsbusken jag fick av Sophie på min 30-årsfest, och svarta vinbärs-busken jag fick av min moster Louise, samt rabarberna jag också fick av henne.
Ett äppelträd fick jag och Are som inflyttningspresent så det planterade jag i början av juli. Hoppas det ska trivas!
Mossrensning på taket…
Ett projekt jag har going on är att rensa mossa från taket. Detta stod i besiktningsprotokollet att det var mycket viktigt, eftersom mossbeläggning på tegelpannorna dels håller kvar fukt längre och därmed kan öka risken för läckage, och dels för att mossan också äter sig in i själva kakelplattorna och vittrar ner dem om man låter den sitta kvar. Det finns olika sätt att ta bort mossan, t.ex. genom gift som man vattnar pannorna med och sedan gör det jobbet långsamt, d.v.s. mossan försvinner inom 1-3 år, men då får man vara där och rensa stuprören ofta. Man kan också köra med högtryckstvätt. Jag har valt det manuella sättet – d.v.s. för hand med borste och skrapa (eller vilket verktyg man nu finner lämpligt). Dels för att jag ville ha det gjort direkt, och dels för att jag vill spara pengar. Men också för att det känns meckigt och läskigt med högtryckstvätt. Det kom visserligen en sådan med huset men jag har aldrig använt en sådan förut och det känns svårt att få upp den på taket, och också lite riskfyllt när man inte tidigare använt den. Således tar jag lite då och då, eftersom det är väldigt manual labour. En rad tar typ en timme så ni kan ju tänka er att det tar ett tag :))
Plattläggning…
En annan sak som stod i besiktningsprotokollet var att husfasaden bör rensas på växtlighet. Istället rekommenderades stenläggning. Så detta var ett litet tvådagarsprojekt. Jag har inte lagt plattorna särskilt noggrant utan mer eller mindre rätt på jorden (grävde bort det första lagret av gräs och försökte göra det någorlunda jämnt), men de kommer i alla fall fylla syftet att förhindra växtlighet som det enligt protokollet var viktigt att göra (lite oklart varför dock). Skönt i alla fall att kunna gå på plattor närmast huset! Så småningom, när vi har råd, är dock planen att göra altan på denna sidan, och innan dess behöver vi nog dränera, så det här är en provisorisk men praktisk och ändå rätt tjusig lösning!
Byte av vindskivor…
Vindskivorna var ytterligare ett projekt jag pysslat med, men det var lite mer svåröverkomligt. Som ni ser var de väldigt slitna, åtminstone de översta (de nedersta visade sig generellt vara i OK skick så dem behöll vi). Dividerade en stund över huruvida man bör köpa in tjänsten för 30-40 papp, eller göra det själv och “bara” köpa materialet (som kostade ca 7000, exklusive hyra av skylift/byggställning). Jag bestämde mig för det senare eftersom jag fick hjälp av min snälla pappa. <3
Efter första dagen kom vi såhär långt – tre av sex sidor bytta (denna sidan av huset har så många vinklar). Som ni kanske ser bytte vi bara översta vindskivorna på två av sidorna, då bräderna underst visade vara i gott skick och bara behövde en målning.
Efter en liten incident på morgonen var det hjälmen på resten av dagen
Även för åskådarna!
För att kunna fortsätta och nå uppe vid nocken, hyrde jag för andra dagen en ställning via Hygglo. Den fick precis plats i bilen!
Så här blev det! Efter att vi blev klara sent på eftermiddagen gick jag över till vår snälla granne Rickard och bad om råd angående målning av de nedersta vindskivorna (de gamla). Han sa att han hade en burk färg liggandes, så han gav mig den. Så jag målade första lagret på de nedersta vindskivorna (och ett lager till på de översta) samma dag, och blev klar vid 21-tiden. Phiew!
Bygge av odlingslåda
Nöjd tjaj dagen efter, som använde de gamla vindskivorna för att bygga en odlingslåda!
Odlingslådan på plats med växtmaterial för att bli jord!
Fönsterrenovering
Fönsterrenovering har också pågått under juli. Steg nummer ett var att göra rent fönstrena någorlunda. Det hade jag säkert kunna göra mer noggrant med nåt speciellt rengöringsmedel för ändamålet men vatten och såpa fick räcka. Det mest effektiva var nog faktiskt skrapandet med stålborste, som var en del av steg nummer två – som innebar att förbereda ytan som skulle måla -, varefter jag dammsög upp allt bös som blev över med dammsugaren. Sjukt jobbigt var detta förarbete, eftersom alla trädelar skulle ruggas upp med stålborsten och/eller sandpapper, all lös färg skulle skrapas, allt löst och gammalt kitt skulle skrapas bort, och alla gamla stift som höll fast den inre isoleringslisten skulle bändas upp. Detta gjorde jag på alla fem fönster och det var nog en hel arbetsdag och efterföljande träningsvärk i armen av allt skrapande. Resultat: ett fönster redo för målning.
Anledningen till att jag inte började förrän i mitten av juli var för det jäkla vädret. Det har ju varit regnigt i princip varje dag! Det var först när över halva juli gått som några varma och soliga dagar kom och då passade jag på. Efter förberedelsearbetet (som alltså tog sin lilla tid) var det dags för inoljande (dvs impregnering) av alla trädelar. Egentligen skulle vi målat med linolja men det var slut, så vi Richard (vår snälla granne som väglett oss) köpte en annan oljebaserad alkydfärg som krävde ett förarbete med oljning. Efter oljningen, som skulle torka ett dygn, var det dags för första lagret med alkydfärgen. Sen skulle den torka ett dygn innan det var dags för kittning. Kittningen var supersvår att få till men efter andra fönstret kände jag att I’m getting the hang of this! Kittet skulle torka i 7-14 dagar beroende på temperaturen ute, men jag kunde måla fönsterkarmarna en andra och sista gång medan kittet torkade.
Slutmålningen för att täcka kittet blir i augusti, återkommer med slutresultat då! 🙂

Månadens böcker

Jag har läst (ut) många böcker i juli – hela sex stycken plus två seriealbum. Trots att jag tyckte att 1959 – Ingrid och Georg, en kärlekshistoria av Helena Von Zweigbergk (2022) var sämst, lyckades jag äntligen läsa ut den i juli. O-rekommenderar den starkt. Läste även ut Sapiensa brief history of humankind av Yuval Noah Harari (2014) (skrev om här). Läste också Farlig midsommar av Tove Jansson (1954), eftersom jag fick den (och alla Muminböckerna) av Are i trettioårspresent <3. Fastnade sedan totalt i Agneta Pleijels Sniglar och snö (2023) som var jättebra – har skrivit om här. Slutligen läste jag också Per-Anders Fogelströms Barn av sin stad (1962), den andra delen i Stad-serien. Har dessutom också läst ut både Liv Strömquist seriealbum Ja till liv! (2011) och Carolina Bångs seriealbum Cowgirls (2011) varje toabesök. 🙂

Månadens sociala

Jag var med Mim på hennes sommarställe igen. På dagen gjorde vi en dagsutflykt till Bohus Malmön och på kvällen bastade vi och badade i fjorden. Mysigt!!

På en av Malmöns två restauranger i väntan på färjan tillbaka. Jag ville varken dricka läsk eller alkohol men inte heller kaffe/te pga sent på eftermiddagen och det enda som då fanns var en flaska vatten för hutlösa 60 kronor!
Kvällsutsikt från bastun
Brygghäng efter bastun
Promenad tillbaka till huset

Mim fyllde också år, vilket såklart skulle firas! Det blev en provençalsk afton på hennes innergård och vädret var för en gångs skulle just mycket sydfranskt med tropisk natt. Vi snicksnackade, lekte otroliga lekar och Mim var mycket lycklig vilket gjorde mig lycklig. Jag gjorde tidig kväll eftersom jag skulle tillbaka till Trollhättan så fastän jag bröt upp vid 22.15 var jag inte hemma förrän vid midnatt – tåget gick 22.50 och tar under sommaren fyrtio istället för trettio minuter pga fler stopp och sen är det en halvtimmes cykling hem från stationen. Men jag är ändå glad att det fullt görbart att ta sig mellan Gbg och vårt hus för egen maskin, även en lördag kväll!

En lycklig Mim
Gulliga kompisar (Sara, Mim, Siri, Rosanna, Cecilia)
Erik, Ellen, Matilda

I slutet av juli åkte jag till västkusten. Mamma, pappa och jag var på Bovallstrands badklippor (något blåsigt) och mamma och jag åkte till Bohus Malmön dagen efter, där vi också träffade Matilda en sväng. Mys!

Bovallstrand
Bohus Malmön (

Månadens sorgligaste

En sorglig sak som hände – alltså förutom alla barn som dör i Palestina – var att vi gick på begravning, jag och Are. Det var hans farfar som gått bort. Tillfället var förstås sorgligt och jag grät en massor, inte för att jag sörjde farfadern för honom kände jag knappt, utan för alla som blir kvar. T.ex. Ares farmor Siv som nu blir ensam kvar. Jag satt och föreställde mig hur det skulle vara om Are skulle dö eller när mina föräldrar går bort, och drabbades också av livets förgänglighet. Trots det sorgesamma var jag efter begravningen tvungen att föreviga våra, eller framförallt Ares, outfit. Han såg ut som en annan person i sin kostym!! Kände knappt igen honom.

Finklädda
Finklädd

Månadens mat

De första kantarellerna har plockats i juli! Skogen är full av dem! Lagade bl.a. en ljuuuuvlig kantarellpasta som jag gjorde ungefär såhär: avvattnade kantareller (plus en blodsopp och en granblodriska som jag också hittade) och fräste sedan med hackad gul lök och vitlök. Hällde på lite sojafärs, kinesisk soja och timjan och kryddade med salt och peppar. Droppade på några droppar tryffelolja och en stor skvätt grädde och rörde ihop till en krämig sås. Serverade med pasta och tryffelolivolja som jag fått av min kollega Anna samma dag. Mmmmm.

En annan sommarmat: försynt färskpotatis från trädgården (även om skörden är dålig – måste googla på vad jag gjort för fel), knaperstekta kantareller, kall yoghurtsås på örter från landet (persilja, gräslök, citronmeliss) som jag mixade med olivolja, vitlök och sirap, och sedan blandade med crème fraiche mmm blev så gott, och svarta bön-bollar på recept från Den stora vego-kokboken.

Den uppmärksamma ser att jag har nya tallrikar. Dessa fick jag av Mim i 30-årspresent! “Det sista bruksgodset” hahaha <3
En koncentrerad Are beräknar insulin.

Ytterligare somrig mat: bärpaj! Med deg från ovan nämnda kokbok, och bär från trädgården. Specifikt häggmispel-bär! Ett bär jag nyligen lärt mig är ätligt, och som vår trädgård är full av 🙂 Pajen bakade jag för att min kollega Lisa skulle komma på besök dagen efter, och bären plockade jag medan jag rastade grannens hönor som jag och Are passade under juli.

Nåt annat kul du vill berätta innan vi avslutar?

Jomen jag måste ju ändå också få med Fallets dagar som skedde helgen 19-20 juli. Ett stort happening i Trollhättan då de under hela helgen släpper på älven vid vissa bestämda klockslag, vilket är ett mäktigt (men också lite sorgligt) skådespel. Jag och Are tog cyklarna in till stan (så mysigt att cykla ihop!!!) och spanade in fallsläppet. Sen satte vi oss lite nedströms och delade på två goda öl. En mycket mysig sommarkväll!!

Hejdå juli, hej augusti!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Om mig

En (snart) trettioårig person med (snart) tjugo års (!) bloggkarriär, som nuförtiden mest upprätthåller bloggandet för min egen nostalgis skull, men du är förstås välkommen att hänga på. Skriver mest om kultur jag konsumerar, men även om min vardag, politik och annat smått och gott. Borgerliga intressen – god mat och vin, vackra tavlor, klassisk litteratur och dyra sporter – med hjärtat på rätt ställe (d.v.s. vänster).

Kategorier

Arkiv